Thøger og Pablo bygger sørøverskibe på OUH

For nogle kan mandage være hårde og triste. Men mandag er den allerbedste dag på afdeling H2 på Odense Universitetshospital. Det er den i hvert fald for 6-årige Thøger. Mandag er nemlig den dag, hvor hans ven – hospitalsklovnen Pablo – besøger H2. ”Min ven” – det kalder Thøger Pablo.

I maj 2013, i en alder af blot fem år, fik Thøger konstateret kræftsygdommen leukæmi. En sygdom der kom uventet og som et kæmpe chok for hele familien. Forude ventede en ufattelig hård tid med lange hospitalsbesøg, operationer og kemoterapi. "Vores dejlige dreng blev træt og meget, meget syg" fortæller Stine Thaisen, mor til Thøger.

Thøger mødte Pablo første gang en uge efter at han blev indlagt på Odense Universitetshospital. Pablo var i gang med at lave ballondyr og spillede glade toner på sin klarinet. Thøger havde nu ikke selv lyst til at nærme sig. "Det var rart for Thøger bare at sidde og se på børnenes glæde ved at være sammen med Pablo" siger Stine.

Efter et stykke tid på H2 begyndte Thøger at få det lidt bedre og opsøgte selv Pablo. Pablo var altid klar med skøre og fantasifulde ballondyr og sjove samtaler, som Thøger lidt forundret grinte af. Pablo legede med ordene og gav på magisk vis Thøger et smil tilbage på læben . "Det var skønt. Som tiden gik blev Thøger meget glad for Pablo". Han er den første Thøger kigger efter på H2”, siger Stine og fortsætter "For Thøger føles det som at have en ven, når han er indlagt. En ven der gider at lave sjov, spille musik og lege- og altid være på hans niveau".

Og lege er der  masser af. De sidste par mandage har der været sørøverskibe fyldt med seje sørøvere på Odense Universitetshospital. Det er en leg, som er formet ud af Thøgers fantasi, men som Pablo er hurtig til at lege med på. Ved hjælp af balloner og andre sjove rekvisitter, omdanner de hurtigt et rullende medicinbord til et farligt sørøverskib, der sejler op og ned af hospitalsgangen. Flere af de indlagte børn tager del i legen. De bliver sat ombord på sørøverskibet, som med fuld fart suser ned gennem afdelingen, så sygeplejersker og læger må springe fra livet.

Thøger har heldigvis med tiden fået det bedre. Derfor ser han nu kun Pablo en gang imellem. Men hver gang er det med samme store gensynsglæde, som da han ofte var på hospitalet. " Thøger griner nærmest fra det øjeblik han ser ham" fortæller Stine.

I sidste uge var Thøger på allergiafdelingen, hvor han skulle stikkes en del gange. Noget han både var ret ked af og bange for. "Men pludselig hørte vi klarinetten og Thøger sagde 'Det er Pablo!'. Pablo blev hurtigt hentet ind på stuen. ”Thøger begyndte straks at smile og resten af undersøgelsen gik som en leg" fortæller Stine. Hun fortsætter "Pablo har utallige gange været medvirkende til, at Thøgers undersøgelser, stik og blodprøver har forløbet uden nær så meget angst, men i stedet givet ham mere gåpåmod og bedre selvværd".

"Hospitalsklovnene er fantastiske og uundværlige i en verden, hvor børn desværre bliver syge. De skaber livsmod og glæde" afslutter Stine.3 gode grunde til at støtte allerede i dag

  1. Vi når halvdelen af alle indlagte børn.
  2. Hjælp os med at nå flere.
  3. Spred glæde blandt sygdomsramte børn i hele landet.